Kairijoki

savukoski kairijoki perho 25

Kairijoen pääuoma Ylä-kairin sillalta Kemijokeen.

Koski

Kairijoki, joka laskee vetensä Kemijokeen on pienempi ja paikoitellen kovavirtaisempi kuin Kemijoki. Kairijokea pidetään myös hieman haastavana kohteena, mutta yleensä ahkera yritys palkitaan. Joella on paljon kalastettavaa. Kairijoen eräkeskuksesta saa hyviä vinkkejä paikkojen suhteen. Seuraavassa pari kokeilemisen arvoista paikkaa.

Majavakoski. Koko joen ehkä helpoimmin lähestyttävä kohde on Majavakosket, jotka sijaitsee Kairijoen eräkeskuksen läheisyydessä, noin kilometrin verran alavirtaan joen länsirannalla. Kohde on toisiaan seuraavien vuolasvirtaisten koskien osuus, jossa välillä on rauhallisemmin virtaavia pieniä suvantoja. Koskissa kannattaa kalastus keskittää kivien huopeitten sekä monttujen kalastamiseen. Mittaa tällä osuudella on vajaa kilometri. Majavakoskilla on puinen laavu, halkoliiteri sekä puucee. Majavakoskelta tavoittaa Harjusta sekä Taimenta, sopii hyvin myös virvelikalastukseen.

Sormijokisuu. Toinen poikkeamisen arvoinen kohde Kairijoella on Sormijokisuu, jossa erittäin kirkasvetinen Sormijoki yhtyy Kairijokeen. Sormijoessa on paljon Puronieriää, joka on maukas ruokakala, eikä sillä ole alamittaa. Sormijoen yhtymäkohta ja siitä alavirtaan oleva niva sekä mutka ovat ehkä parhaimmat ottipaikat. Täältä voi tavoittaa suurenkin Harjuksen tai Taimenen. Sormijokisuuhun pääsee helpoimmin ajamalla Saunavaaran sillalta itäänpäin katsottuna n. 500 m sillalta olevasta tienhaarasta vasemmalle ja ajamalla tien päähän. Tästä on kävelemällä n. 500 m Sormijokisuuhun. Sormijokisuussa Kairijoen länsirannalla on myös laavu, mutta Majavakoskelta sinne johtava tie on erittäin huonokuntoinen. Sinne pääsee kyllä suuren maavaran omaavalla maasto-autolla, joskin erittäin tarkasti ajamalla, mieluummin kävelemällä.

Reittiohje

Kairijoen Eräkeskus sijaitsee Savukosken kunnan pohjoisosassa.

Henkilöautolla Kairijoen eräkeskukseen pääsee seuraavia reittejä pitkin:

Kemijärvi–Pelkosenniemi–Savukoski–Martti. Noin 1 km ennen Marttia käännytään hiekkatielle kohti pohjoista, josta 38km Eräkeskukseen.
Rovaniemi–Sodankylä–Tanhua–Lokka. 4 km ennen Lokkaa käänytään itään Vuoltisentielle, josta 26 km Eräkeskukseen.

Kalastuslupa

Metsähallitus Korvantunturi 3546

Verkkosivu »
Metsähallituksen kohdekartta »

Kairijoen pääuomalla välillä Aarto-ojansuu–Ylä-Kairin silta kalastusaika 1.6.–1.10. Muualla Korvatunturin aluetta kalastusaika koko vuoden. Taimenen kuturauhoitus 11.9–15.11.

Varustelu

Kairijoella on kattavasti Metsähallituksen ylläpitämiä tulipaikkoja sekä laavuja. Kairijoen eräkeskuksesta löytyy myös majoitus-, ravintola- ja muita palveluja kalastajille, metsästäjille ja kaikille luonnossa liikkujille.

Kalasto

Taimen, harjus, nieriä, hauki, ahven

Metsähallitus hoitaa joen kalakantoja istuttamalla sinne kesäaikaan pyyntikokoista taimenta.

Mainospaikka koskikohteen sivulle 468 x 200 px
Lue lisää »
Mainospaikka koskikohteen sivulle 468 x 200 px
Lue lisää »
Mainospaikka koskikohteen sivulle
220 x 100 px
Lue lisää »
Mainospaikka koskikohteen sivulle
220 x 100 px
Lue lisää »
Mainospaikka koskikohteen sivulle
220 x 100 px
Lue lisää »

Saaliiksi saatu »

  • Taimen

  • Paikka: Miekkakoski, ..
  • Kalastaja: Joni Varis
  • Harjus

  • Paikka: Savukoski, ..
  • Kalastaja: Davidhap DavidhapNM
  • Säyne

  • Mitat: 1500 g
  • Paikka: Savukoski, 27.06.2020
  • Pyyntiväline: vaappu