Lohesta hyödynnettiin kaikki Ennen muinoin jokivarressa kala syötiin tarkoin. Mitään ei haaskattu. Kemijoen villilohen ruodot, pää, kieli ja evät keitettiin yhdessä puhdistetun vatsalaukun ja maksan kanssa. Muu osa kalasta suolattiin. Toisin kuin nykyään kalaa ei koskaan savustettu, vaikka lihaa savustettiinkin. Suolalohen nahka syötiin sellaisenaan tai käräytettiin hellakoukussa ennen nautiskelua. Keitetyn lohen pää halkaistiin, kalan kieli ja joka ikinen rasvahitunen ja luu imeksittiin hartaasti. Rasvaiseen liemeen saatettiin lisätä sipulia ja voita, ettei soppa olisi liian kuivaa. Näin suonet pysyivät auki. Kemijoen lohta kaipauksella muistelee savukoskelainen Oiva Leukku. Tapania Niemi haastattelee.
Kuuntele radiojuttu YLE Areenasta:
YLE Lappi: Unelma lohen paluusta osa 21