Tällä sivulla voit seurata hankeen etenemistä, yhdistyksen toimintaa sekä lukea muita Savukosken kalastuksen ja matkailun kuulumisia. Uutiset julkaistaan täällä tiivistetyssä muodossa. Laajemman näkökulman saat tutustumalla Medialle-sivun artikkeleihin.
Yli-Kemin kalastusalue on istuttanut Savukosken ja Sallan vesistöihin virallisiin koskikohteisiin Pahtakoskeen, Miekkakoskeen ja Savukoskeen lisäksi Tenniöön on laitettu kookkaita pyyntikokoisia, 6-7vuotiaita kutukypsiä, Yli-Kemin kantaa olevia purotaimenia. Kalat on siirretty kesäkuun viimeisellä viikolla.
Kalastajan Savukoski ry järjestää kalastuskauden avajaiset Savukoskella.
Tapahtuma on osa Suomi 100 Luonnon päivät tapahtumia teemalla Rakastu kesäyöhön 17.6.2017 ja on kaikille avoin pääsymaksuton tilaisuus.
Mukaan toivotaan erityisesti perheitä, lapsia, nuorisoa ja ennenkaikkea retkeilystä sekä luonnosta kiinnostuneita henkilöitä
Maakuntakaava ohjaa kaavoitusta ja sen myötä alueen tulevia toimintoja. Lapin liiton tulisi näin laajassa ja ympäristö- sekä sosiologisia vaikutuksia aiheuttavassa hankkeessa olla ehdottoman puolueeton ja tasapuolinen. Kemihaaran altaan aiheuttamat terveysriskien arvioinnit on unohdettu ilmeisen tarkoituksenhakuisesti kaavaselosteesta ja taustaselvityksistä pois, sillä selvityksen tekijöiden on kyllä täytynyt tuntea raskasmetallien liukenemisprosessit allasrakentamisenyhteydessä.
Lohi palaa Yli-Kemille hankkeen tiimoilta saimme tälle syksylle 47 kalan erän vapautettua Savukoskeen. Komeita ja virkeitä lohia! Pienin, mutta määrätietoisin askelin eteenpäin.
Riihimäen erämessuilla torstaina 9.6. suoritetun arvonnan voittajat:
Olemme mukana Riihimäen erämessuilla 9.-12.6.2016. Osastollamme ajankohtaista tietoa kalastuksesta ja metsästyksestä alueella. Osastollamme myös vierailijoita ja muuta ohjelmaa.
Joen kunnostus kannattaa Ounasjokeen on ylisiirretty viime vuosien aikana pari tuhatta lohta. Sen lisäksi Kemijoen eri uomien ylävesiä on kunnostettu suurella rahalla. Lappi odottaa lohen uuden suvun syntymistä Ounasjoelle ja lähivuosina Ylä-Kemijoelle. Baarien parlamenttien kaikkitietävät hapannaamat ja yleisönosastojen ikuiset epäilijät pitävät touhua järjettömänä rahan haaskuuna. Ylitarkastaja Jarmo Huhtala tuottaa valittelijoille suuren pettymyksen. Lohi lisääntyy Ounasjoessa, vaikka emo ei ole syntynyt siellä ja joen kunnostuksista hyötyvät suuresti myös muut lohikalat, kuten harjus ja taimen. Virkamiehet ovat tehneet hyvää työtä. Jarmo Huhtalaa haastattelee Tapani Niemi.
Erinomainen Yli-Kemin vesistö Monet itälappilaiset suhtautuvat Ylä-Kemijoen vesistön jokiin ja puroihin epäilevästi, jotkut jopa nuivasti. Joki on kuulemma pilattu uiton ja metsäteollisuuden takia. Nämä pettyneet unohtavat, että Lapin virkamiehet ovat tehneet vuosia erinomaista työtä ja kunnostaneet vesistöä, ruopanneet, hiekoittaneet, tutkineet, sähkökalastaneet ja hyväksi todenneet. Ylitarkastaja Jarmo Huhtala sanoo, että Yli-Kemiä parempaa vesistöä virkistyskalastaja ja retkeilijä eivät voisi toivoa. Yli-Kemi on elpynyt luonnontilaiseksi, harjus, taimen ja tammukka lisääntyvät ja voivat hyvin. Eikä Yli-Kemi ole ainoa erinomainen uoma, sama pätee ylisen Kemijoen muihinkin jokihaaroihin, joita on runsaasti: Vouhtusjoki, Värriöjoki, Tenniöjoki, Kairijoki, Kosterjoki, Pyhäjoki ja Naruskajoki. Jarmo Huhtalaa haastattelee Tapani Niemi.
Toimivat kalatiet Toimivat kalatiet on mahdollista rakentaa Kemijokeen, sanoo ylitarkastaja Jarmo Huhtala Rovaniemeltä. Maailmalta on jo riittävästi tutkimustietoa saatavilla. Huhtalan mukaan merestä kudulle nousevan kalan pitää löytää kalatien suu ja siksi houkutusvettä pitää valuttaa riittävä määrä, noin kymmenen kuutiota sekunnissa, joka on merkittävästi enemmän mitä nykyään ajatellaan. Jokeen pitää pyrkiä kiimaisia ja nousuhalukkaita lohia. Niitähän ei vielä ole ennen kuin lohen uusi suku syntyy joen yläjuoksuilla. Neljäs tekijä on Huhtalan mukaan tärkein. Voimalaitosyhtiön pitää huolehtia kalateiden toimivuudesta. Vain sillä on riittävät taloudelliset resurssit toimintaam. Jokiyhtiö pystyy myös sovittamaan yhteen nousevan lohen tarpeet ja voimalaitoksen liiketoiminnan. Jarmo Huhtalaa haastattelee Tapani Niemi.